Meldug

Leveret af www.biopix.dk

Svampesygdomme angriber vores planter, når deres immunforsvar er svækket. Det kan bl.a. ske når planterne lider af tørke, eller modsat har fået for meget regn i lange perioder, overgødskning; - eller hvis de er forkert pladseret i haven.

Af alle svampesygdommene er meldug den oftest forekommende. Den optræder på et utal af plantearter... f.eks : Paradisæbler, Mahonie, Roser med lave værdital, Klematis, en mængde forskellige køkkenurter, stauder, sommerblomster, græsser o.s.v. 

Men da Meldug svampen angriber så mange forskellige plantearter, betyder ikke at svampen kan brede sig fra den ene plante til den anden af forskellig herkomst. Der er et utal af forskellige Meldugarter og de forskellige meldugarter er værtsspecifikke. Det vil sige at hvis ens rosenbed er angrebet at rosenmeldug, kan svampen ikke sprede sig til f.eks. stauder, der vokser i nærheden.

Angreb af svampe i det hele taget, - og ikke mindst meldug - er tegn på at ens planters immunforsvar er svækket. Derfor gælder det om at kigge sine planter efter jævnligt og vande, når det er påkrævet og på de rigtige tidspunkter og mængder. Hellere en bundvanding en gang hver 10 dag i tørre perioder end sjatvanding hver aften. 

* Forsøg har påvist at grundstoffet "Silicium" har en gavnlig virkning overfor meldug. Og da Agerpadderokken indeholder store mængder af dette grundstof, kan overbrusning af planter angrebet af meldug, med regnvand iblandet et udtræk af agerpadderokken, give en reducering af angrebet.*