Valg af det rette frugttræ.

Et af de mest sikre hits, hos de fleste haveejere er at få plantet et æbletræ. Har man en stor have kan man godt vælge et træ podet på en kraftig grundstamme - som f. eks MM106. Men de fleste nyere haver egner sig ikke til kraftigtvoksende æbletræer. 

Her skal man sikre sig, at træet er podet på en langsomtvoksende grundstamme. Her er der flere at vælge imellem. De bedste er M9 eller M26.

Af disse 2 grundstammer er M26 d.d. den mest populære. Den giver et tidligtbærende og forholdsvist højt frugtudbytte. Et lille minus er, at dens rodsystem er svagt udviklet, hvorfor man skal sørge for at støtte træet med en pæl.

Derfor vil frugttræer med denne grundstamme, være meget velegnede som espalier æbletræer.

 

Opbygning af et espalier træ.

Her - et pænt udviklet espalier æbletræ.

Har man en mindre have, vil et espalier frugttræ være et godt valg og her beskrives, hvordan man former sit træ helt fra bunden:

  • Start med at finde et sted i haven, hvor solen kan skinne i mindst 6 timer om dagen.
  • Cementer herefter 2 pæle på max 2,5 meter`s højde og med en indbyrdes afstand på 4 meter. Når stolperne er fastcementerede spændes 5 til 6 ståltråde og med en indbyrdes afstand på 30 cm. op til stolperne.
  • Nu er det tid at købe sit æbletræ; - som skal være et ungt træ, hvis sidegrene indbyrdes har en afstand på ca. 30 cm og grenvinklerne er meget nær de 90 grader. Dette giver et stærkt æbletræ, som kan bære en masse frugt.
  • Når man planter træet, som mest leveres i potte, må man ikke plante det dybere end at potterøddernes øverste det, flugter jordoverfladen.
  • Nu kan sidegrenene bindes op til trådene. Brug her plasticstrips som opbindingsmateriale og sørg for ikke at stramme dem mere end at grenene kan udvikle sig. Som årene herefter går, skal man udskifte stripsene inden, de begynder at snære sidegrenene.

Beskæring af et espalier æbletræ.

Dobbeltklik på billedet og se det i fuld størrelse..

For frugttræer generelt vil der dannes frugtknopper på de fleste vandretvoksende grene og bladknopper på grene, der vokser opad. 

Nu er espaliertræets hovedranker (sidegrene) bundet op til ståltråde og efter det 3. år vil der i alle bladhjørner vokse grene ud. Udvælg nu de bedst placerede nye skud - skud der vokser lidt væk fra sidegrenen og med afstande indbyrdes på ca. 15 cm. 

Når disse skud bliver ca. 25 cm. lange, knibes spidsen af, hvorved træet begynder at danne frugtsporer på skuddet. Alle andre nye skud imellem frugtsporerne fjernes efterhånden, som de vokser frem.

I træets 4. sæson vil de nye frugtsporer udvikle sig og efter bestøvningen danne de første æbler. Hvis der udvikles mere end 2 æbler på hver spore, tyndes de ud ved at man kniber dem af stilken uden at beskadige de resterende.

Nye skud, der dannes i løbet af året, fjernes ved basis; - dog kan enkelte - godt placerede skud - bevares, med henblik på om nogle år at erstatte svage frugtsporer, så træet til stadighed forynges. De bevarede skud knibes på samme måde som ved opbygning af træet.