Havens kalender

 

April måned

Beskæring af roser : Det er nu tid til at beskære havens roser efter følgende retningslinier:           

 1. De storblomstrende roser (Tehybrider) klippes ned til 5 til 7 øjne. Alle svage grene klippes tilbage til 1 til 2 øjne. Sørg for at klippe de tykkeste grene over ved et udadvendt øje. En kraftig beskæring af de storblomstrende roser giver færre men store og sunde blomster.
 2. Buketroser beskæres ikke nær så hårdt som tehybriderne. Start her med at klippe alle beskadigede og svage sidegrene af til basis. De kraftige hovedgrene klippes tilbage til 8 til 10 øjne - også her til et udadvendt øje... for at bevare en åben vækst; - dette for at mindske faren for svampesygdomme.
 3. Klatreroser kræver kun en mindre beskæring. Her klippes svage og beskadigede grene samt grene der vokser ind mod midten af rosen tilbage til få øjne. Sidste års længdetilvækst klippes ca. 1/3 tilbage.
 4. Busk- og parkroser : Her fjernes de svageste grene helt ved basis. Hovedparten af buskrosens kraftige grene bevares i fuld længde eller til ønsket højde.
 5. Gældende for alle rosentyper: Alle afklippede grene samt blade skal destrueres eller brændes. Da de ofte indeholder en masse svampesporer, må de ikke kommes på kompostbunken.

Beskæring af stauder:

 1. Lavendlerne klippes tilbage til ca. 10 cm`s længde.
 2. Alle visne staudetoppe klippes helt; - uden at beskadige de fremspirende nye skud.
 3. Havens prydgræsser - klippes helt tilbage.

Forkultivering:

 1. Overvintrende georginer samt gladiolus  kan med fordel pottes i april måned. Men vent med at plante dem ud i haven til den sidste nattefrost er overstået sidst i april / først i maj.

Maj måned

 • Vent med at plante disse planter i drivhuset indtil nattemperaturen kommer over 10 grader : Tomater, agurker, basilikum, dild.

Juni måned

Juli måned

 • I starten af juli måned er det tid til at planlægge de forårsblomstrende stauders 2. blomstring. Af dem kan især nævnes : Falsk lavendel (Nepeta Mussinii), Salvie (Salvia nemerosa Mainacht), Lupin (Lupinus), Storkenæb (Geraneum), 
 • Beskæring af ribsbuskene kan foretages samtidigt med afplukning af bærene. Da ribsbuskene bærer på 2 til 3års grenene kan du med fordel skære de ældste grene helt tilbage til jordoverfladen nu.
 • Mange stauder sætter frø af her i juli måned. Disse kan sås nu og man får herved mange nye stauder til næste sæson. Af disse kan nævnes : Lupin, stedmoderblomster, studenternelliker, m. fl.