Planternes mangfoldighed.

I 1992 blev undertegnede kontaktet af en bekendt i en nærliggende landsby (Førslev ved Haslev). Da jeg er uddannet planteskolegartner skulle jeg dokumentere overfor Dagbladet i Ringsted samt en udsending fra "Rekordernes bog" om ægtheden af stauden Alcea rosea (på dansk Stokrose)

Min ven, som hedder Bent Nielsen, havde 2 Stokroser stående op ad hans hus, som helt umotiveret var vokset op i himmelen den pågældende sommer. Den målte stokrose havde en højde på 5,10 m.

Hvad årsagen skyldes til denne plantes utrolige vækst, kan der være mange årsager til. Dette viser bare hvor fantastisk vores planteverden er.

De efterfølgende eksempler er omend endnu mere fantastiske og vil sikkert ingen ende tage.

NB: Om årsagen til Stokrosen størrelse skyldes atomulykken i Rusland 5 år tidligere, således at der var sket en ændring af plantens gener, vil jeg lade stå hen i det uvisse...!

Andre plante rekorder.

De fleste tænker nok kun på planter som de grønne og brune dele, man kan se over jorden, men faktisk befinder det meste af planterne sig som regel under jorden i form af rødder.

Som hovedregel hos vores træarter dækker rodarealet mindst lige så meget som ud til trækronens yderkant, også kaldet drypzonen.

Rugplantens rodsystem

Et forsøg med en dyrket rug-plante viste, at efter fire måneders vækst i en jordkasse havde den udviklet rødder med en længde på tilsammen 623 km.

Røddernes overfladeareal var på 639 m2, hvilket var 130 gange mere end de overjordiske dele.

Marehalms lange rødder.

Marehalm er en græsart, der plantes meget på klitterne for at holde på sandet. Den bliver op til 1,5 m højt men dens rodsystem er god til at søge ned gennem klitterne og ned til grundvandet. I en skredet klit på vestkysten er dens rodsystem målt til 35 meter langt - og er således optaget i "Rekordernes bog"

Solsikke rekorder.

I Danmark bliver der hvert år udskrevet konkurrencer om :"Hvem der kan vise Danmarks største Solsikke".

I 1989 blev der således dyrket en Solsikke til en konkurrence vundet af Knud Marcher fra Åkirkeby. Hans Solsikke blev 5,70 meter høj.

Således også i året 2010, hvor en familie fra Vojens kunne vise en Solsikke på 4,30 meter.

- der er med disse store Solsikker dog noget op til den rekordstore Solsikke fra Qirschot i Holland fra 1983, som viste en højde på 7,38m.