Plantenyheder.

Som omtalt på siden : "Forskning i planter" gøres der til stadighed et kæmpe forældlingsarbejde rundt om på forsøgsstationerne verden over...

Der kan være rigtig mange ideer med forædlingsarbejdet .. ideer som f.eks:

 • Prydplanter : Duftende blomster, sygdomsresistenthed, længere blomstringsperiode...
 • Frugtbuske : Større frugter, sygdomsresistenthed, stort vitaminindhold,...
 • 1-årige blomster (sommerblomster) : Smukke farvekombinationer, lang blomstring, ...

Herved skabes der årligt nye planter.. planter som på mange måder er til stor gavn for den almindelige haveejer. 

På denne side beskrives plantenyheder indenfor de sidste 5 år ...

 

 • Stauden - Geraneum "Dreamland"

  Fra juni til frosten kommer kan man nyde de sartrosa blomster på Geraneum Dreamland. Planten bliver 40 cm. høj og mindst lige så bred. Den er ideel til krukkeplante eller forrest i et bed med højere planter. Den vokser bedst i fuld sol og foretrækker lidt tør gruset jord; - men klarer sig også i halvskygge. Den kan vokse i næsten al slags jord, bare den ikke er for våd.

 • Sommerblomst - Spansk margerit Sunny `Galina

  Denne sarte lyserøde Spanske margurit Sunny `Galina`er så ny, at den endnu ikke er kommet på markedet. Lækker farve, og også lækkert, at det er den danske planteforædlingsvirksomhed Sunny, der står bag.

 • Frugtbusken - Solbær "Big Ben"

  Med denne nye solbærsort udviklet i Skotland i 2013 er der sket lidt af en revolution. Bærene, som er mellem 50 og 100 % større end tidligere sorter har et stort C-vitamin indhold - og samtidigt med dets særligt lave syreindhold og relative høje sukkerindhold, kan smagen opleves som noget af det sødeste indenfor solbær.
  "Big Ben" er meget modstandsdygtig overfor solbær filtrust og meldug, hvorved den udmærker sig ved en meget sund solbærsort.
 • Storfrugtet hyld - Sambuxus nigra Haidegg17

  Denne Hyld blev udvalgt som en ny sort i Østrig i 2015. Den udmærker sig ved sine ekstremt store blomsterskærme, som giver et meget stort udbytte. Den blomstrer i juni / juli måned og bærrene, som er velsmagende og saftige - modnes i september.
  Hylde sorten "Haidegg17" er en meget sund og hårdfør busk, der passer sig selv hele året.

 • Dværg hindbær - Rubus Ruby Beauty

  Denne nye hindbærsort egner sig fortræffeligt til terrassen eller højbedet. Den er torneløs og bliver til en lille forgrenet busk.
  Gunnar Christensens planteskole på Midtsjælland forhandler denne dejlige plantenyhed til havecentre i Skandinavien.

 • Syren Hortensia (Hydrangea `Great Star`)

  Hydrangea Great Star er sandsynligvis en af de bedste nye hortensiaer til haven - en busk der blomstrer over en meget stor del af sommeren. Denne hortensia har iøjnefaldende store blomster. Kæmpe stjerneformede, bølgende buketter af elegant cremet hvid, der kan være op til 2-3 cm i diameter. Den blomstrer på 1års grene, så skulle vinteren være hård mod knopperne, kan den skæres tilbage i april måned og blomstre nogle måneder senere...

 • Fasanbusk (Leycesteria formose Purple Rain

  Leycesteria - fasanbusk. Den er rigtig dekorativ med sine mørk purpurrøde blomster med hvidt. Den plantes beskyttet og vinterdækkes i hårde vintre - eller plant den i en krukke og sæt den i garagen om vinteren når den har tabt bladene. solrig og lun placering, højde i Danmark ca. 1-1,2 meter.

 • Sommerfuglebusk (Buddleia `Argus Velvet`

  En mellemhøj busk som de sædvanlige sommerfuglebuske - men denne nye type sætter ingen, eller meget få frø, og spreder sig derfor ikke i haven som andre kan have tilbøjelighed til under gunstige forhold. sol til let halvskygge. klippes ned til ca. 20 cm højde i slutningen af april.

 • Japansk Spirea `Crispa

  Lav busk op til ca. 50 cm med rosa blomster i sommeren, et let "krøllet løv" der ser helt sprødt og fint ud, mørkegrønt. Sol til halvskygge.

 • Stjernetop - Deutsia Kalmiflora

  En lav busk med meget smukke blomster i forsommeren. Sol til let halvskygge.