Spindemider i udendørs krukker.

Hej Hans-Erik. Jeg tror mine planter i i krukker udendørs er angrebet af spindemider. Der er en slags spindelvæv på dem. Kan du anbefale noget til at fjerne dem? Er myrer i krukker også et problem?

........................................................................

Hej Katja!

Tak for dit spørgsmål vedr. angreb på dine krukkeplanter.

Sådan som du beskriver angrebet på dine krukkeplanter, vil jeg give dig ret. Dine planter er højst sandsynligt angrebet af det mikroskopiske dyr … spindemiden.

Spindemiden er et skadedyr, der dræber bladene på planter ved at suge saften ud af bladene. De formerer sig meget hurtigt, og navnet refererer netop til det spind, miden danner for at komme fra blad til blad eller plante til plante.

Den tilhører spindlerne, som er en klasse af leddyr, ligesom edderkoppen. Spindemiden, der er under 1 mm stor, har stikkende / sugende munddele, hvormed de kan perforere de yderste cellelag i planten for derefter at udsuge saften af cellerne. Bladene, hvorpå miderne lever, bliver gule til bronche-farvede eller hvidspættede, udtørede og visne.

Spindemiden, der angriber udendørs planter, kan være svær at komme til livs, da den bæres rundt af vinden. Den angriber især planter med store blade, der lider af vandmangel eller vokser under meget varme forhold, som de i sidste mange dage her i foråret 2018.

Da de overvintrer på sidste års blade, er det vigtigt at fjerne alle plantens svækkede blade, samt tørre blade, der ligger under planten.

Indendørs planter, der er angrebet af spindemider, f.eks slangeagurk, kan hjælpes via rovmider; - men ved udendørs planter, som dine krukkeplanter – Katja – kan sprøjtning med ”olie-emulsion” være et godt middel. Det virker ligesom sæbevand ved at klæbestoffet i vandet ved udsprøjtningen, lægger sig som en hinde udenpå miderne, og dræber dem – da det forhindrer dem i at ånde.

Er angrebet af dine planter meget voldsomt – er den bedste måde desværre at udskifte alle dine angrebne planter… både voksemediet samt planterne.

Håber du kan bruge mit svar.

Vh. Hans-Erik Hansen.