Spørgsmål om et Mayflower tree!

Hejsa
Jeg har lige været i Tyrkiet, hvor jeg har forelsket mig dybt i et Mayflower tree. Blomsterne på træet dufter helt fantastisk og er såååå smukke.
Nu vil jeg gerne se, om jeg kan finde et til enten mit orangeri eller have (hvis det kan trives der), men jeg ved ikke, hvad/hvor jeg skal lede efter det. Har det et dansk navn? Kan du hjælpe mig?
Jeg har et billede af træet ned blomster, som jeg kan sende, hvis du ikke er klar over, hvilet træ, jeg mener. 

Mvh Anne-Mette

.................................................................................................

Hej Anne-Mette!

"At rejse er at leve" skrev H. C. Andersen for mere end 200 år siden. Men hans lille ordvalg er stadig meget aktuelt. Lige såvel som at saltvandsfisk i troperne er meget farvestrålende- så er træer og buske i Middelhavsegnene også meget farvestrålende og duftende. 

Det træ, som du har forelsket dig i fra Tyrkiet, hedder på latin Delonix regia. (Billedet) På dansk hedder det Flamboyant eller Flammetræ; - og det er egentligt et godt navn, da træet under blomstringen nærmest står i flammer.

Da det vokser i Tyrkiet og landene i Middelhavsområdet med varme somre og også kolde vintre, men med en meget lavere luftfugtighed end i Danmark. så vil dit orangeri være det mest ideelle sted at pladsere det; - evt. i en stor terracotta krukke.

Jeg vil tro du kan få en planteskole af Home & Garden til at bestille træet hjem ved at opgive navnet Delonix regia til dem.

Rigtig god fornøjelse!

Venlig hilsen Hans-Erik Hansen.

 

Spørgsmål om flytning af nyplantet bøgehæk.

Hej Hans-Erik, Må man flytte en ny bøgehæk og i så fald, hvornår er det bedste tidspunkt for det? En lille del af hækken har stået 1 år og resten siden november. Højden er ca. 60-70 cm. Vh Rikke.

........................................................................................

Hej Rikke!

Tak for dit spørgsmål vedr. flytning af jeres bøgehæk.

En bøgehæk, som i jeres tilfælde kun har stået på sin vokseplads i ca. 1 år og som kun er lidt over en halv meter høj, kan sagtens flyttes til en ny placering. Det bedste tidspunkt for flytningen – er når planterne er i dvale; - d.v.s. fra løvfald om efteråret og til først i april året efter. Vigtigst er det at planterne ikke er i gang med at springe ud.

Det foretages ved at løsne jorden på begge sider af hækken med en gravegreb, således at de fine nye rodhår, planten dannede ved sidste års vækst – ikke beskadiges væsentligt.

Når planterne er løsnet på begge sider, graves de forsigtigt op og lægges i en sæk for at undgå udtørring af rødderne.

For at skabe de bedst mulige vilkår for jeres hæks nye placering, lægges der nogle centimeter bøgebladsmuld ned i planterenden. Dette muld indeholder nogle svampe som bøgeplanterne har gavn af  og som giver dem en rigtig god start.

Med disse informationer ønsker jeg jer al mulig held og lykke med bøgehækken.

Mv. Hans-Erik Hansen.

Spørgsmål om pålægning af muld på jorden omkring nye bøgeplanter

Hej. Vi plantede bøgehæk for 3 år siden og den kommer flot samt, nu skal vi have planet vores grund pga multibane, hvilken betyder mere jord, hækken står lavt. Må vi fylde jord op af stammen 25 cm?

...............................

Hej Joakim!

Tak for dit spørgsmål om du må forøge jordhøjden omkring jeres nyplantede bøgehæk på omkr. 25 cm.

Det er et virkeligt godt spørgsmål du her stiller. Jeg vil starte med at sige at INGEN planter tåler at få lagt så meget ny jord ovenpå planternes rodzone.

Der sker nemlig det, at luftbalancen i de øverste jordlag ændres således, at i dit tilfælde – dine bøgeplanters rødders evne til at kunne ”trække vejret”- svækkes betydeligt.

I de første 2 til 3 år vil du ikke kunne se nogen væsentlig ændring i planternes grokraft. Men herefter vil planternes vækst gå i stå og bladene blive lysegrønne… og nogle år senere igen vil planterne en efter en gå ud.

Dit spørgsmål skaber store udfordringer på byggepladser og ved nye vejanlæg, hvor store bevaringsværdige træer ønskes bibeholdt. Her ofres store summer på at grave lodrette dræningsrør ned til træernes rodzone for at bevare ilten i jorden.

Et andet begreb, der også ændrer jordens evne til at bevare ilten… er ”traktose”, som er en hård sål af sammenpresset muld, skabt af tunge entreprenørmaskiner.

Men det korte af det lange Joakim…Dine bøgeplanter kan ikke tåle at få lagt mere end nogle få centimeter ny muld på op ad deres stammer. 

Mange hilsener fra Hans-Erik Hansen.

Sprøgsmål om plantning af bunddække under nyplantet pæretræ.

Hej Puk Owesen.

Tak for dit gode spørgsmål vedr. plantning af bunddækkeplanter ved jeres nyplantede pæretræ.

Først vil jeg lige nævne, at hvis dit nyplantede pæretræ ikke har flere podninger af forskellige pæresorter, så er det nødvendigt for at du skal få frugter på dit træ… at der er plantet et andet pæretræ i mindst en radius af 40 meter fra jeres træ; - dette for at bestøvningen både kan foregå som vindbestøvning eller via bier, som tager pollen med fra det ene til det andet træ.

Men tilbage til dit spørgsmål. Du kan godt plante skovjordbær og ramsløg omkring det nye træ. De planter du nævner har et meget lille rodsystem, som ikke vil kunne udkonkurrere rødderne på dit nyplantede pæretræ.

Der, hvor der vil kunne opstå problemer, er hvis der vokser højt græs eller andre mindre buske nær træet. Disse planterødder forbruger så meget vand og næring, at de vil kunne svække træet betydeligt.

Så pøj pøj Puk med dit pæretræ.

Vh. Hans-Erik Hansen.

Spørgsmål om en Klatrehortensias pladsering

Spørgsmål fra Peter Gregersen

 

Hej 
Kan man have en Klatrehotensia (hydrangea anomala ssp. petiolaris) på en vestvendt altan hvor der både er sol og skygge.

................................................................................................ 

Hej Peter!

Tak for dit spørgsmål vedr. en Klatrehortensia evne til at vokse på en vestvendt altan.

 

Klatrehortensiaen , som du så rigtigt beskriver som  ”Hydrangea anomala spp. Petiolaris” kan sagtens plantes på en vestvendt altan.

Klatrehortenia er en kraftigtvoksende slyngplante som under gunstige forhold kan vokse helt op til 15 meters højde. Det kræver dog en dybtmuldet og fugtig jord som f.eks et skovmiljø.

 

For at trives som slyngplante på en altan, skal den plantes i en lerkrukke med dræn i bunden. Plant den ca. 5 cm under niveau og med lidt formuldet bladjord i bunden der indeholder nogle jordbakterier, som gavner planten i dens start.

Selv om klatrehortensiaen har hæfterødder, som suger sig fast til væggen, bør den plantes op ad et stativ; - da den med tiden kan blive forholdsvis stor og tung. 

Håber du kan bruge dette svar. Held og lykke plan planten. 

 

Vh.  Hans-Erik Hansen

JET - spørger her om en måde at fjerne bænkebideren på.

Når der er konstateret bænkebidere i altankasserne med krydderurter,..::kan I et tricks til at fjerne dem i jorden?

.......................................................

Hej JET!

Hvis man har fået bænkebidere indendørs i huset..  f.eks i kældre eller langs soklen - kan man pudre med et insektmiddel. Men et så lokalt sted som en altankasse er der ingen kemisk løsning. Da bænkebideren lever på fugtige steder af rådnende plantedele, så er den bedste løsning at fjerne alle planterester i altankassen og i øvrigt fjerne bænkebideren, når den opserveres; - f.eks med en støvsuger.

Vh. Hans-Erik Hansen.

Spørgsmål fra Matias om misvækst i nyplantet Ligusterhæk

Hej Hans-Erik Hansen

Jeg plantede sidste år i november en ny ligusterhæk. Den kom flot her i marts og der kom grønne blade på alt, men nu er de gule og brune mange af dem. Hvad gør jeg?

........................................................

Hej Matias!

Tak for dit spørgsmål om misvækst i din nyplantede Liguster hæk.

Din nyplantede Liguster hæks misvækst skyldes helt sikkert vandmangel. Da du plantede den i november måned sidste år, var jorden vandmættet og de efterfølgende måneders megen væde, har bevirket at dine ligusterplanter ikke har haft behov for at danne nye rodhår. (Rodhår er meget små rødder, som sidder på de yderste dele af plantens rodsystem) Det er disse rodhår planten bruger til at suge vand ind i planten med.

Da vi så nåede til april måned, hvor den ekstreme tørke varede i ca. 3 uger, lige hvor planterne skal til at gro; - så brugte dine Ligusterplanter den oplagsnæring den havde i stænglerne til at skabe de første grønne blade. 

Matias - du skal købe en siveslange og lægge den langs hele din Ligusterhæk og vande den stille og roligt i ca. et par dage, indtil vandet er nået ned til rodsystemet. Så skal din Ligusterhæk nok blive fin grøn igen. Undgå at gøde indtil hækken er kommet i god vækst.

Held og lykke med din Ligusterhæk.

 

Spørgsmål fra Vivian om en døende ligusterhæk.

Billedet er fra min egen have

Hej . Kan en guldregn eller en magnolie udskille noget som får ligusterhækken til at gå ud.

................................................................................

Hej Vivian!

Tak for spørgsmålet om en Guldregn og Magnolie kan være skyld i at din Ligusterhæk er i misvækst.

Du har til dels ret i at din Guldregn eller din Magnolie er skyld i at ligusterhækken er ved at sygne hen. Men det skyldes ikke noget giftig stof som buskene udskiller. En Guldregn og en Magnolie er nogle forholdsvis grådige vækster. Hvis de står i nærheden af en Ligusterhæk, kan de nærmest kvæle hækken ved at deres kraftige rodsystem suger al væde og næring ud af jorden. En Ligusterhæk har et overjordisk rodsystem som kun går ca. 50 cm ned i jorden; - hvorimod Guldregnen og Magnoliens rødder går over en meter ned.

Derudover bryder en ligusterhæk sig heller ikke om at andre planter står nærmere end 1 meter fra dem. Det i sig selv kan også få hækken til at sygne hen.

Vivian - jeg vil anbefale at du lægger en siveslange ned langs den del af hækken der har konkurrence fra andre større buske - (din Guldregn og Magnolie)

Håber du kan bruge mit svar!

Mange hilsener fra Hans-Erik Hansen

Spørgsmål fra Thomas om planten Aronia...

Surbær

Til gartneren.
Naboen og jeg har fjernet en gammel ligusterhæk i skel. Den var invaderet af en livskraftig vedbend.
Nu har vi besluttet at plante aronia i stedet, ikke som hæk men som hele buske.
Hvilken sort vil du/I anbefale på et 10 meter stykke. Vi tænker også, at vi vil benytte bærrene til saft/marmelade m.m.? Hugin, Viking eller?
Mvh
Thomas Celinder

..........................................................................

Hej Thomas!

Tak for dit spørgsmål om hvilken Aronia type (også kaldet Surbær) I skal plante som hækplante...

Surbær er en fantastisk smuk plante der som i jeres tilfælde udfolder sig bedst som en uklippet hæk. Den er meget hårdfør og bliver - afhængig af plantesorten - mellem 1 og 2 meter høj. 

I Danmark foregår der et unikt arbejde, hvor uafhængige forskere forsøger at fremavle og teste planter til dyrkning i vore haver.

Under begrebet "DAFO". som står for "Dansk Forskning", finder man planter der er udvalgte, fordi de er sunde og indeholder netop de dyrkningsegenskaber vi ønsker i vore haver.

Sorten Aronia Melanocarpa "Aron" er et produkt fremavlet af DAFO. 

Derfor - Thomas  - vil jeg foreslå dig og din nabo at plante sorten Aronia Melanocarpa "Aron" , som bliver ca. 150 cm. høj.

Rigitig god fornøjelse og God sommer - fra

Hans-Erik Hansen.

Spørgsmål om Kirsebærlaurbær.

Hej, plantede for 5 år siden små barrodskirsebærlaurbær som hæk i forhaven og ind til den ene nabo. I forhaven vokser de lystigt, klippet i højden flere gange (2m), i baghaven vokser nogle lidt, og andre næsten ikke trods vanding og gødning, og er aldrig klippet. De laveste er nu 1m og de højeste er små 2m, men fremstår lidt tyndbenede og afskærmer ikke for naboen. Hvad kan jeg gøre for at få mere gang i udviklingen? (Ind til naboen er der nogle store træer, som skygger lidt, og de bruger måske også af grundvandet). Håber du kan give mig nogle gode anvisninger. På forhånd 1000 tak for hjælpen. Venlig hilsen, Henrik B

.............................................................................

Hej Henrik!

Tak for dit spørgsmål om misvækst af din nyplantede hæk af kirsebærlaurbær.

Kirsebærlaurbær (Prunus Laurocerasus sp.) er en rigtig god hækplante, der trives fint under forhold, hvor andre lyselskende hækplanter må give op. Planten fordrer en let fugtig og næringsrig  havejord; - men trives også i forholdsvis tør jord. 

Du skriver, at der, hvor hækken ikke trives, vokser der store træer. Disse træer kan godt have en del af skylden for misvæksten.

Men der hvor jeg tror den egentlige årsag til dine problemer med hækken er ... var under selve plantningsprocessen. Hvis planterne i bare 10 min. har ligget på jorden med blottede rødder så er der på den korte tid sket en udtørring af rødderne med uoprettelige skader til følge. 

Jeg tror desværre Henrik at du må grave dine svækkede hækplanter op og plante en ny på det sted, hvor hækken mistrives. For at give de nye planter en god start skal du vande planterenden godt igennem og dernæst lægge lidt kompost i bunden af renden. Ved plantningen skal planterne være fugtige og opbevares i en sæk. 

Hvis du ikke nænner at grave alle planterne op kan du med fordel klippe de bedste planter ned til ca. 20 cm`s højde. Når hækken er genbeplantet kan du lægge en siveslange ned langs planternes rodhalse og vande i tørre perioder. 

NB: Ved at vande renden godt igennem kan du samtidigt opservere, hvor god drænings effekt jorden har. Det er vigtigt at vandet ikke står i længere tid i renden. 

Håber Henrik - at du med disse råd vil få en god og kraftig hæk !

Med venlig hilsen Hans-Erik Hansen.