Spørgsmål om et Mayflower tree!

Hejsa
Jeg har lige været i Tyrkiet, hvor jeg har forelsket mig dybt i et Mayflower tree. Blomsterne på træet dufter helt fantastisk og er såååå smukke.
Nu vil jeg gerne se, om jeg kan finde et til enten mit orangeri eller have (hvis det kan trives der), men jeg ved ikke, hvad/hvor jeg skal lede efter det. Har det et dansk navn? Kan du hjælpe mig?
Jeg har et billede af træet ned blomster, som jeg kan sende, hvis du ikke er klar over, hvilet træ, jeg mener. 

Mvh Anne-Mette

.................................................................................................

Hej Anne-Mette!

"At rejse er at leve" skrev H. C. Andersen for mere end 200 år siden. Men hans lille ordvalg er stadig meget aktuelt. Lige såvel som at saltvandsfisk i troperne er meget farvestrålende- så er træer og buske i Middelhavsegnene også meget farvestrålende og duftende. 

Det træ, som du har forelsket dig i fra Tyrkiet, hedder på latin Delonix regia. (Billedet) På dansk hedder det Flamboyant eller Flammetræ; - og det er egentligt et godt navn, da træet under blomstringen nærmest står i flammer.

Da det vokser i Tyrkiet og landene i Middelhavsområdet med varme somre og også kolde vintre, men med en meget lavere luftfugtighed end i Danmark. så vil dit orangeri være det mest ideelle sted at pladsere det; - evt. i en stor terracotta krukke.

Jeg vil tro du kan få en planteskole af Home & Garden til at bestille træet hjem ved at opgive navnet Delonix regia til dem.

Rigtig god fornøjelse!

Venlig hilsen Hans-Erik Hansen.

 

Spørgsmål om flytning af nyplantet bøgehæk.

Hej Hans-Erik, Må man flytte en ny bøgehæk og i så fald, hvornår er det bedste tidspunkt for det? En lille del af hækken har stået 1 år og resten siden november. Højden er ca. 60-70 cm. Vh Rikke.

........................................................................................

Hej Rikke!

Tak for dit spørgsmål vedr. flytning af jeres bøgehæk.

En bøgehæk, som i jeres tilfælde kun har stået på sin vokseplads i ca. 1 år og som kun er lidt over en halv meter høj, kan sagtens flyttes til en ny placering. Det bedste tidspunkt for flytningen – er når planterne er i dvale; - d.v.s. fra løvfald om efteråret og til først i april året efter. Vigtigst er det at planterne ikke er i gang med at springe ud.

Det foretages ved at løsne jorden på begge sider af hækken med en gravegreb, således at de fine nye rodhår, planten dannede ved sidste års vækst – ikke beskadiges væsentligt.

Når planterne er løsnet på begge sider, graves de forsigtigt op og lægges i en sæk for at undgå udtørring af rødderne.

For at skabe de bedst mulige vilkår for jeres hæks nye placering, lægges der nogle centimeter bøgebladsmuld ned i planterenden. Dette muld indeholder nogle svampe som bøgeplanterne har gavn af  og som giver dem en rigtig god start.

Med disse informationer ønsker jeg jer al mulig held og lykke med bøgehækken.

Mv. Hans-Erik Hansen.

Spørgsmål om pålægning af muld på jorden omkring nye bøgeplanter

Hej. Vi plantede bøgehæk for 3 år siden og den kommer flot samt, nu skal vi have planet vores grund pga multibane, hvilken betyder mere jord, hækken står lavt. Må vi fylde jord op af stammen 25 cm?

...............................

Hej Joakim!

Tak for dit spørgsmål om du må forøge jordhøjden omkring jeres nyplantede bøgehæk på omkr. 25 cm.

Det er et virkeligt godt spørgsmål du her stiller. Jeg vil starte med at sige at INGEN planter tåler at få lagt så meget ny jord ovenpå planternes rodzone.

Der sker nemlig det, at luftbalancen i de øverste jordlag ændres således, at i dit tilfælde – dine bøgeplanters rødders evne til at kunne ”trække vejret”- svækkes betydeligt.

I de første 2 til 3 år vil du ikke kunne se nogen væsentlig ændring i planternes grokraft. Men herefter vil planternes vækst gå i stå og bladene blive lysegrønne… og nogle år senere igen vil planterne en efter en gå ud.

Dit spørgsmål skaber store udfordringer på byggepladser og ved nye vejanlæg, hvor store bevaringsværdige træer ønskes bibeholdt. Her ofres store summer på at grave lodrette dræningsrør ned til træernes rodzone for at bevare ilten i jorden.

Et andet begreb, der også ændrer jordens evne til at bevare ilten… er ”traktose”, som er en hård sål af sammenpresset muld, skabt af tunge entreprenørmaskiner.

Men det korte af det lange Joakim…Dine bøgeplanter kan ikke tåle at få lagt mere end nogle få centimeter ny muld på op ad deres stammer. 

Mange hilsener fra Hans-Erik Hansen.

Sprøgsmål om plantning af bunddække under nyplantet pæretræ.

Hej Puk Owesen.

Tak for dit gode spørgsmål vedr. plantning af bunddækkeplanter ved jeres nyplantede pæretræ.

Først vil jeg lige nævne, at hvis dit nyplantede pæretræ ikke har flere podninger af forskellige pæresorter, så er det nødvendigt for at du skal få frugter på dit træ… at der er plantet et andet pæretræ i mindst en radius af 40 meter fra jeres træ; - dette for at bestøvningen både kan foregå som vindbestøvning eller via bier, som tager pollen med fra det ene til det andet træ.

Men tilbage til dit spørgsmål. Du kan godt plante skovjordbær og ramsløg omkring det nye træ. De planter du nævner har et meget lille rodsystem, som ikke vil kunne udkonkurrere rødderne på dit nyplantede pæretræ.

Der, hvor der vil kunne opstå problemer, er hvis der vokser højt græs eller andre mindre buske nær træet. Disse planterødder forbruger så meget vand og næring, at de vil kunne svække træet betydeligt.

Så pøj pøj Puk med dit pæretræ.

Vh. Hans-Erik Hansen.

Spørgsmål om en Klatrehortensias pladsering

Spørgsmål fra Peter Gregersen

 

Hej 
Kan man have en Klatrehotensia (hydrangea anomala ssp. petiolaris) på en vestvendt altan hvor der både er sol og skygge.

................................................................................................ 

Hej Peter!

Tak for dit spørgsmål vedr. en Klatrehortensia evne til at vokse på en vestvendt altan.

 

Klatrehortensiaen , som du så rigtigt beskriver som  ”Hydrangea anomala spp. Petiolaris” kan sagtens plantes på en vestvendt altan.

Klatrehortenia er en kraftigtvoksende slyngplante som under gunstige forhold kan vokse helt op til 15 meters højde. Det kræver dog en dybtmuldet og fugtig jord som f.eks et skovmiljø.

 

For at trives som slyngplante på en altan, skal den plantes i en lerkrukke med dræn i bunden. Plant den ca. 5 cm under niveau og med lidt formuldet bladjord i bunden der indeholder nogle jordbakterier, som gavner planten i dens start.

Selv om klatrehortensiaen har hæfterødder, som suger sig fast til væggen, bør den plantes op ad et stativ; - da den med tiden kan blive forholdsvis stor og tung. 

Håber du kan bruge dette svar. Held og lykke plan planten. 

 

Vh.  Hans-Erik Hansen

JET - spørger her om en måde at fjerne bænkebideren på.

Når der er konstateret bænkebidere i altankasserne med krydderurter,..::kan I et tricks til at fjerne dem i jorden?

.......................................................

Hej JET!

Hvis man har fået bænkebidere indendørs i huset..  f.eks i kældre eller langs soklen - kan man pudre med et insektmiddel. Men et så lokalt sted som en altankasse er der ingen kemisk løsning. Da bænkebideren lever på fugtige steder af rådnende plantedele, så er den bedste løsning at fjerne alle planterester i altankassen og i øvrigt fjerne bænkebideren, når den opserveres; - f.eks med en støvsuger.

Vh. Hans-Erik Hansen.

Spørgsmål fra Matias om misvækst i nyplantet Ligusterhæk

Hej Hans-Erik Hansen

Jeg plantede sidste år i november en ny ligusterhæk. Den kom flot her i marts og der kom grønne blade på alt, men nu er de gule og brune mange af dem. Hvad gør jeg?

........................................................

Hej Matias!

Tak for dit spørgsmål om misvækst i din nyplantede Liguster hæk.

Din nyplantede Liguster hæks misvækst skyldes helt sikkert vandmangel. Da du plantede den i november måned sidste år, var jorden vandmættet og de efterfølgende måneders megen væde, har bevirket at dine ligusterplanter ikke har haft behov for at danne nye rodhår. (Rodhår er meget små rødder, som sidder på de yderste dele af plantens rodsystem) Det er disse rodhår planten bruger til at suge vand ind i planten med.

Da vi så nåede til april måned, hvor den ekstreme tørke varede i ca. 3 uger, lige hvor planterne skal til at gro; - så brugte dine Ligusterplanter den oplagsnæring den havde i stænglerne til at skabe de første grønne blade. 

Matias - du skal købe en siveslange og lægge den langs hele din Ligusterhæk og vande den stille og roligt i ca. et par dage, indtil vandet er nået ned til rodsystemet. Så skal din Ligusterhæk nok blive fin grøn igen. Undgå at gøde indtil hækken er kommet i god vækst.

Held og lykke med din Ligusterhæk.